Wanneer je aan mondgezondheid denkt, ligt de nadruk waarschijnlijk op het voorkomen van gaatjes in je tanden. Maar het is belangrijk om ook aandacht te besteden aan je tandvlees. Tandvlees speelt niet alleen een belangrijke rol in de gezondheid van je gebit, maar ook in je algehele welzijn.
In veel gevallen is gezwollen en bloedend tandvlees een teken van tandvleesontsteking. Er zijn echter een aantal andere dingen die de oorzaak van je tandvleesproblemen kunnen zijn. Wat de oorzaak van pijnlijk tandvlees ook is, er zijn stappen die je kunt ondernemen om schade aan het tandvlees en ongemak tot een minimum te beperken. Neem in ieder geval op tijd contact op met je tandarts.
Tandvlees en poetstechniek
In je streven om je tanden schoon te houden, ben je misschien geneigd om zo krachtig mogelijk te poetsen. Tandvlees is echter gemaakt van kwetsbaar weefsel, dus verkeerd poetsen kan het beschadigen. Of je nu kiest voor een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel, kies er een met zachte nylon borstelharen die stompe uiteinden hebben. Ook al zijn er borstels met medium of harde borstelharen, deze kunnen het glazuur van je tanden beschadigen of rood en opgezwollen tandvlees veroorzaken. Wanneer je poetst, zorg er dan voor dat je zachte, ronddraaiende bewegingen maakt om de tanden en het tandvlees te masseren en te reinigen. Veel mensen maken een heen-en-weergaande beweging, maar deze beweging kan je tandvlees irriteren en beschadigen, waardoor het pijn gaat doen en eerder gaat bloeden of terugtrekken.
Tandvlees en flosstechniek
We weten allemaal hoe belangrijk het is om elke dag te flossen om plak te verwijderen van plaatsen waar je tandenborstel niet bij kan. Om ervoor te zorgen dat je gezonde gewoonte niet leidt tot opgezwollen of bloedend tandvlees, moet je voorzichtig zijn wanneer je flost. In plaats van de flosdraad tussen je tanden en kiezen te forceren, schuif je de flosdraad voorzichtig op en neer en volg je de ronding van elke tand.
Ziekten aan het tandvlees
Meer dan driekwart van de volwassenen boven de 35 jaar krijgt tandvleesontsteking. Hoewel de meeste mensen met tandvleesontsteking de minder ernstige vorm hebben, gingivitis genaamd, heeft tussen 5% en 15% een veel ernstiger vorm van tandvleesontsteking die parodontitis wordt genoemd.
Als mensen hun gebit niet goed verzorgen, vormen bacteriën in de mond tandplak op de tanden. Deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je tandvlees ontstoken raakt, wat resulteert in rood, gezwollen of bloedend tandvlees. Voor veel mensen met gingivitis is deze ontsteking niet pijnlijk. Als je gingivitis vroeg ontdekt, kan het worden teruggedrongen en genezen met een goede mondhygiëne. Maar als het niet behandeld wordt, kan gingivitis verergeren en uiteindelijk leiden tot tandverlies.